Σπύρος Πολλάλης: Εμείς βάζουμε την γη, ο επενδυτής τα χρήματα

Βεβαίως. Ωστόσο, με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος επιδιώκουμε να προσελκύσουμε και άλλους, πέραν του Κατάρ, υποψήφιους επενδυτές.

– Ποιο είναι το γενικό περίγραμμα της επένδυσης;

Θα μπορούσε να υιοθετηθεί ένα πρότυπο ανάπτυξης, ανάλογου αυτού  στο Πριγκιπάτο του Μονακό. Εκεί το αντίστοιχο project καταλαμβάνει έκταση μικρότερη των δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ το Ελληνικό εκτείνεται σε περίπου έξι τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η μαρίνα του Μονακό είναι αντίστοιχου μεγέθους με αυτήν που υπάρχει σήμερα στο Ελληνικό και η οποία θα μπορούσε να επεκταθεί. Στρατηγικά, η θέση του πρώην διεθνούς αεροδρομίου είναι εξαιρετική.

Στο Ελληνικό θα αναπτυχθούν κτήρια σε ανθρώπινη κλίμακα, δραστηριότητες που θα λειτουργούν τονωτικά για την εγχώρια οικονομία και βέβαια θα υπάρχει πράσινο.  Αποτελεί κοινό τόπο ότι η διαχείριση του χώρου θα ήταν κακή, εάν δεν υπήρχε πρόβλεψη για δημιουργία χώρων πρασίνου, οι οποίοι, εξάλλου, ενισχύουν την αξία της περιοχής.

Θεωρούμε, άλλωστε, ότι θα ήταν καταστροφική η υλοποίηση ενός project στα πρότυπα αυτών που συναντώνται στη Ντόχα ή το Κατάρ.

– Θα υιοθετηθεί το σχέδιο
που είχε παρουσιάσει ο Χοσέ Αθεμπίγιο αρχές Ιουνίου;

Η ανάπτυξη του Ελληνικού δεν θα στηριχθεί στο σχέδιο Αθεμπίγιο. Και αυτό διότι έχει σημασία να επιτρέψουμε στους επενδυτές να διαμορφώσουν το δικό τους επενδυτικό σχέδιο, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη του project για τον επενδυτή και κυρίως για την Ελλάδα.

Πρέπει ο επενδυτής να έχει τη δυνατότητα να κάνει αλλαγές. Δεν θα ήταν σωστό να προκαθορίσουμε το σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής, περιορίζοντας τις δυνατότητες που θα μπορούσαν να υπάρξουν. Από την άλλη πλευρά, απαιτείται μεγάλος έλεγχος από μέρους μας, ώστε οι τροποποιήσεις που ενδεχομένως πραγματοποιήσει ο επενδυτής να καταστούν αποδεκτές από το ελληνικό κράτος και την κοινωνία.

Η τακτική αυτή που υιοθετούμε είναι πολύ πιο δύσκολη, καθώς θα ήταν ευκολότερο να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο και να αναζητήσουμε πλειοδοτικά τον υποψήφιο επενδυτή.

– Ξεπεράστηκαν τα γραφειοκρατικά και νομοτεχνικά προσκόμματα που παρουσίαζε η  έκταση;

Σε σχέση με την «μεγάλη εικόνα» της αξιοποίησης του Ελληνικού, αυτά είναι λεπτομέρειες που θα επιλυθούν. Θα ήταν άδικο να τεθούν εμπόδια στην ανάπλαση της περιοχής τέτοιου είδους, ήσσονος σημασίας, ζητήματα. Και άλλωστε, αποδείξαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ότι μπορούμε να παρακάμψουμε αυτής της μορφής τα θέματα πολύ γρήγορα και επιτυχώς.

– Τι πρόβλεψη υπάρχει για τη διαχείριση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στο Ελληνικό;

Θα ήταν λάθος να δοθεί σημασία στις επιμέρους εγκαταστάσεις που υπάρχουν σήμερα στην έκταση του πρώην αεροδρομίου και οι οποίες θα μπορούσαν να απομακρυνθούν.

Και αυτός είναι ο διαφορετικός τρόπος σκέψης που ακολουθούμε, δηλαδή η αξιοποίηση του χώρου δεν θα γίνει με αφετηρία, για παράδειγμα, τα ολυμπιακά ακίνητα που υπάρχουν σε αυτόν. Βέβαια, υπάρχουν κτίσματα στο πρώην αεροδρόμιο που θα διατηρηθούν, όπως το παλαιό κτήριο του Eero Saarinen που είναι εξαιρετικής αρχιτεκτονικής σημασίας διεθνώς.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.