Σ. Πισσαρίδης: “Παράλογο η Αριστερά να στηρίζει δραχμή”

Πέραν του τραπεζικού κλάδου, η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας είναι σχετικά καλή, ενώ η οικονομική πολιτική που ακολουθείται κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχουν βέβαια γίνει ορισμένα λάθη, αλλά όχι πολύ σοβαρά, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα ή την Ισπανία.

Εάν απαιτηθεί «bailout», θα οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει όλα τα απαραίτητα μέσα για να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση. Καίτοι η Τράπεζα Κύπρου διαβεβαιώνει ότι δεν θα χρειαστεί πακέτο ενίσχυσης, υπάρχουν ορισμένες αβεβαιότητες που οδηγούν τα ξένα σοβαρά έντυπα να μεταδίδουν ότι το «bailout» βρίσκεται προ των πυλών. Και αυτό λειτουργεί σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία, καθώς αποσύρονται μεγάλα κεφάλαια από τις τράπεζες, οι οποίες μένουν χωρίς ρευστότητα.

Τι σηματοδοτεί ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη;

Σηματοδοτεί, κατά βάση, ολέθριες επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία και ίσως αρνητικές συνέπειες για την Ευρωζώνη. Χωρίς αμφισβήτηση όμως, πιθανή έξοδος, θα δημιουργούσε σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις για την Ευρωζώνη, επειδή το εγχείρημα της νομισματικής ένωσης θα στεφόταν με αποτυχία.

Ο δρόμος της δραχμής είναι εύκολος, με δεδομένο ότι μεγάλη ομάδα του πληθυσμού έχει ήδη χρεοκοπήσει, όπως υποστηρίζουν ορισμένα κόμματα;

Με τη δραχμή θα χρεοκοπήσουν ακόμη περισσότεροι διότι θα ενισχυθεί κατακόρυφα ο πληθωρισμός, θα εξαντληθεί πολύ γρήγορα το ξένο συνάλλαγμα και τα σουπερμάρκετ θα αδειάσουν, επειδή η ελληνική κατανάλωση στηρίζεται σε εισαγόμενα προϊόντα.

Και δεν πρόκειται να ενισχυθεί ο τουρισμός, όπως έχει λεχθεί. Εάν, για παράδειγμα, η δραχμή υποτιμηθεί 30%, ο τουρισμός θα πρέπει να αυξηθεί περισσότερο από 30%, για να καταγραφεί αύξηση των τουριστικών εσόδων. Από που, λοιπόν, θα έρθουν αυτοί οι τουρίστες; Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι όσοι επισκέπτονται την Ελλάδα προέρχονται κατά βάση από χώρες με σοβαρή κρίση. Και δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι λ.χ. η μισή Γερμανία θα συρρεύσει στα ελληνικά νησιά.

Επίσης, κάτι που δεν συζητείται έντονα,

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.