Στροφή 180 μοιρών για τα μεταλλευτικά δικαιώματα

Ωστόσο, η εκμετάλλευση του μεγαλύτερου μέρους των εν λόγω μεταλλευτικών κοιτασμάτων έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες επενδυτές (Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.) και συνεπώς η μερίδα του λέοντος των κρατικών εσόδων προέρχεται μόνον από φόρους. Και άρα δεν νοείται αποκρατικοποίηση, όπως είχε σημειώσει στο Capital.gr ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.

Πλέον μετά την ακύρωση της αποκρατικοποίησης των μεταλλευτικών δικαιωμάτων-τουλάχιστον στην μορφή που αρχικά σχεδιαζόταν- απομακρύνονται τα σενάρια περί επικείμενης επιβολής «ειδικού μισθώματος» στους επενδυτές που εκμεταλλεύονται σήμερα τα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική και στον Έβρο. Παρ΄ όλ’ αυτά, κατά πληροφορίες, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του μεταλλευτικού κώδικα αναμένεται εφεξής όσοι εκμεταλλεύονται τον ορυκτό πλούτο να καταβάλλουν στο Δημόσιο ειδικά τέλη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το «σβήσε – γράψε» με τα μεταλλευτικά δικαιώματα δημιουργεί αρνητική εικόνα για την διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων ιδίως σε ξένους επενδυτικούς οίκους που μελετούσαν (όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Capital.gr) την πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών με στόχο την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.