Στα αζήτητα τα πολυτελή ακίνητα

Η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να μοιάζει εύλογη, εάν ληφθεί υπόψη η καθίζηση της οικονομίας, ωστόσο το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η παραοικονομία δεν «κινεί την κτηματαγορά». Και όχι άδικα, καθώς, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, το μαύρο χρήμα στην Ελλάδα αντιστοιχεί (δεδομένα 2010) στο 29,9% του ΑΕΠ, ήτοι σε 69,05 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Η πολλαπλή και σύνθετη φορολόγηση των ακινήτων και δη αυτών που έχουν μεγάλη επιφάνεια, τα υπέρογκα έξοδα συντήρησης, η επιβολή τεκμηρίων, το υφεσιακό περιβάλλον και η αύξηση της ανεργίας καθιστούν απαγορευτική την απόκτηση ενός μεγάλου, έστω και πολύ φθηνότερου σε σχέση με μερικούς μήνες ή χρόνια πριν, σπιτιού» αναφέρει στο Capital.gr o Γιώργος Λίτσας, επικεφαλής εμπορικών ακινήτων της Δανός / BNP Paribas Real Estate.

Διψήφια μείωση τιμών

Σε τι ποσοστό ανέρχεται η έκπτωση των μεγάλων και πολυτελών ακινήτων; Από 15% έως και 30% ή περισσότερο, ακόμη και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες.

Πλην της υπερφορολόγησης που καθιστά την ιδιοκτησία ιδίως μεγάλων ακινήτων «απαγορευμένο καρπό», η ανυπαρξία ξένων επενδύσεων συμβάλλει στη συρρίκνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων.

Η Αθήνα κατατάσσεται στην τελευταία θέση, ανάμεσα σε 36 ευρωπαϊκές πόλεις, σε επίπεδο ευνοϊκού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Cushman&Wakefield.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.