“Κανένας δεν μας φοβάται πια”

Έχει απονεμηθεί δικαιοσύνη όσον αφορά τιε υποθέσεις των παράνομων επιχορηγήσεων από τις διοικήσεις της ΔΕΗ και των ΕΛΤΑ προς τους συνδικαλιστές των εταιρειών;

Στη ΔΕΗ έχουν ασκηθεί διώξεις για απιστία στη διοίκηση και για συνέργεια στους συνυπεύθυνους. Η υπόθεση βρίσκεται στον εισαγγελέα. Σχετικά με τα ΕΛΤΑ δεν έχουν ασκηθεί ακόμη διώξεις.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έρευνα σχετικά με το κύκλωμα που εξέδιδε πλαστές εγγυητικές επιστολές;

Αναζητούμε πιθανές ευθύνες των δημοσίων υπαλλήλων που δέχθηκαν τις πλαστές εγγυητικές επιστολές χωρίς να επαληθεύσουν τη γνησιότητά τους. Ερευνούμε, επίσης, εάν έχει πραγματοποιηθεί το έργο, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, τα χρήματα θα έχουν χαθεί. Έχουμε υποβάλει στο υπουργείο Ανάπτυξης τμήμα του πορίσματος για τη σχετική υπόθεση, που έχει οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Πρόκειται για τέσσερις εγγυητικές επιστολές-«μαϊμού», της τάξης των 8 εκατ. ευρώ.

Αισιοδοξείτε για την πορεία της χώρας;

Η χώρα διαθέτει την τελευταία ευκαιρία. Η επιστροφή στην ανάπτυξη προϋποθέτει την ύπαρξη ασφάλειας δικαίου, να ισχύει το ίδιο νομικό καθεστώς. Τη δημιουργία συνταγματικώς κατοχυρωμένων κινήτρων, όπως φορολογικές απαλλαγές, την καθιέρωση σταθερού φορολογικού καθεστώτος και την πάταξη της γραφειοκρατίας. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα. Και, βέβαια, δεν θα πρέπει οι ξένες επενδύσεις να δαιμονοποιούνται.

_____________________________________________________________________________________________
Η κρίση έριξε τα ποσά, όχι τα ποσοστά διαφοράς

Μελετώντας διαχρονικά τις ετήσιες εκθέσεις, διαπιστώνει κάποιος ότι σχεδόν όλα τα τελευταία χρόνια στην κορυφή της διαφθοράς βρίσκονται οι Πολεοδομίες και οι Εφορίες. Είναι τόσο μεγάλο το «απόστημα», που δεν μπορεί να σπάσει;

Φέτος οι Πολεοδομίες δεν βρίσκονται στην κορυφή της διαφθοράς, διότι, λόγω οικονομικής κρίσης, δεν υπάρχει οικοδομική δραστηριότητα. Εκεί έχουμε μια κάμψη των κρουσμάτωνδιαφθοράς, η οποία κατά βάση είναι ποσοτική και όχι ποιοτική, μειώθηκαν δηλαδή τα ποσά. Και στον χώρο της υγείας φαίνεται ότι το «φαγοπότι» έχει υποχωρήσει, ενώ η πιο κατάλληλη λύση θα ήταν να δημιουργηθεί ένα κεντρικό σύστημα προμηθειών.

Όσον αφορά τις Εφορίες, η ασυδοσία αφορά όχι μόνον τις ΔΟΥ, αλλά όλο το πλέγμα των οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Σκοπός της οικονομικής επιθεώρησης είναι ο έλεγχος των κακώς κειμένων και, στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκεται σήμερα η δημιουργία ενός μηχανισμού εσωτερικού ελέγχου.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι η σύσταση ενός μηχανισμού, αλλά η στελέχωση με τα κατάλληλα πρόσωπα που βρίσκονται εκτός κυκλωμάτων, φιλικών σχέσεων κ.ο.κ. Και αυτό αποτελεί άθλο, διότι εμπλέκονται πάσης φύσεως κομματικά, πολιτικά και πανεπιστημιακά κριτήρια.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.