Δ. Κούτρας: Δεν υπάρχει καρτέλ στις κατασκευές

“Χρυσές επενδύσεις” 800 εκατ. δολ. αν αναπτυχθούν τα μεταλλεία Κασσάνδρας

– Πόσο σηµαντική είναι για τον όµιλο η δραστηριότητα µε τα µεταλλεία χρυσού και την Ελληνικός Χρυσός;

Το 2003, η καναδική ΤVX µάς µεταβίβασε τα περιουσιακά της στοιχεία και το ελληνικό κράτος ενέκρινε αυτή τη µεταβίβαση µε νόµο το 2004. Η ιδιότητά µου ως µηχανικού µεταλλειολόγου µεταλουργου ερµηνεύει και τη δική µου µετοχική παρουσία στο επιχειρηµατικό σχήµα. Η ανάπτυξη αυτού του µεταλλείου θα µπορούσε να απασχολήσει για 30-50 χρόνια πάνω από 1.500 εργαζόµενους, δηλαδή µπορεί να ζήσει σχεδόν ο µισός πληθυσµός του νοµού Χαλκιδικής. Θα φέρει άµεσες επενδύσεις πάνω από 800.000.000 δολάρια, δηλαδή όσες είναι όλες µαζί οι ιδιωτικές επενδύσεις για τα 5 µεγάλα συγχρηµατοδοτούµενα δηµόσια έργα.

Υπάρχει σκάνδαλο στα µεταλλεία χρυσού Κασσάνδρας; Σας κατηγορούν ότι αγοράσατε προς 11 εκατ. ευρώ τα ορυχεία που αξίζουν 408 εκατ. ευρώ.

Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουµε ότι τα µεταλλευτικά κοιτάσµατα στην Ελλάδα παραχωρούνται για έρευνα και εκµετάλλευση χωρίς τίµηµα. Εµείς πληρώσαµε τα 11 εκατ. στην TVX, επειδή θέλαµε να πληρωθούν τα δεδουλευµένα των εργαζοµένων.

Πριν όµως εµείς αποφασίσουµε τη συµµετοχή µας, το υπουργείο Οικονοµικών αναζητούσε σχεδόν επί ένα χρόνο ενδιαφερόµενους.

Για ποιο σκάνδαλο µιλάµε, λοιπόν, όταν κανείς δεν ήθελε να ακουµπήσει αυτή την καυτή πατάτα; Σήµερα στο επιχειρηµατικό σχήµα µετέχει η εταιρεία European Goldfields, η Άκτωρ, και εγώ µε ποσοστό 10%.

Δεν µετέχει ο Μπόµπολας και όλα αυτά είναι χυδαιότητες που τα αναπαράγουν οι φανατικοί εχθροί της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου, των οποίων ο σκοπός αγιάζει και τα µέσα που χρησιµοποιούν.

Τώρα, όσον αφορά την αξία στην οποία αναφέρεστε, δεν αφορά αξία επιχείρησης, αλλά την πιθανή αξία µεταλλευµάτων εφόσον αυτά εξορυχτούν, υποστούν επεξεργασία µε συγκεκριµένο κόστος και διατεθούν στην αγορά µε συγκεκριµένη τιµή.

– Η υπόθεση βρέθηκε στο µικροσκόπιο και της Κοµισιόν…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ασχολήθηκε «αυτεπάγγελτα», αλλά κατόπιν καταγγελίας «καλοθελητών». Εν πάση περιπτώσει, η Κοµισιόν έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία και είναι πλήρως ενήµερη.

 Επίκαιρες οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού

 – Ορισµένοι δεν συµφωνούν µε την καταβολή διοδίων στην είσοδο και όχι στην έξοδο της Αττικής Οδού. Τι απαντάτε;

Η Αττική Οδός είναι ένας αστικός δρόµος. Εξάλλου, σε όλη την Ευρώπη για αυτή την κατηγορία δρόµων αυτό είναι το σύστηµα πληρωµής. Αυτό διευκολύνει και τη διαχείριση της κυκλοφορίας.

Φανταστείτε ότι εάν παρουσιαζόταν κάποιο πρόβληµα καθυστέρησης σε µια έξοδο, τότε όλη η Αττική Οδός θα µετατρεπόταν σε απέραντο πάρκινγκ. Βεβαίως πρόοδος θα είναι τα ηλεκτρονικά διόδια, που ελπίζω να τα έχουµε σύντοµα όταν λυθούν από το κράτος ορισµένα νοµικά ζητήµατα.

– Γιατί ορισµένες ώρες και µέρες η Αττική Οδός µποτιλιάρει ασφυκτικά; Υπήρξε λάθος στο σχεδιασµό;

Όντως υπάρχει πρόβληµα «µποτιλιαρίσµατος» στο τµήµα της Αττικής Οδού µεταξύ της Δουκίσσης Πλακεντίας και Εθνικής Οδού. Με τη λειτουργία της Αττικής Οδού προβλεπόταν να δοθεί παράλληλα και η Λεωφόρος Κύµης, από την Εθνική Οδό (Κόµβος Ολυµπιακού Χωριού) µέχρι τον Κόµβο Κύµης, το Δηµόσιο όµως δεν έχει ανταποκριθεί σε αυτό µέχρι σήµερα.

Σε κάθε περίπτωση όµως ο δρόµος είναι ένας ζωντανός οργανισµός, αφού και η πόλη µας συνεχώς µεταβάλλεται. Έχουµε προτείνει βελτιώσεις στον κόµβο της Εθνικής Οδού µε την Αττική Οδό και ένα πρόσθετο τµήµα υπόγειο για transit κυκλοφορία από Δουκίσσης Πλακεντίας προς Εθνική Οδό και αντιστρόφως.

Είχατε προτείνει δηµόσια να αναλάβετε να κατασκευάσετε τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού µε δικά σας κεφάλαια, αρκεί να παραταθεί κατά πέντε χρόνια η σύµβαση παραχώρησης µε το Δηµόσιο. Κάποιοι τότε έσπευσαν να σας κατηγορήσουν. Τι απαντάτε σχετικά; Σήµερα θα προτείνατε, εάν το κρίνατε απαραίτητο, κάτι παρόµοιο;

Σίγουρα η πρόταση εκείνη για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού του 2005 είναι σήµερα επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε.

Διότι πρώτον, η κυκλοφορία µεγαλώνει, εποµένως και οι ανάγκες είναι περισσότερες και δεύτερον, η οικονοµική κρίση καθιστά το Δηµόσιο πιο αδύναµο για κάθε δική του πρωτοβουλία και χρηµατοδότηση. Ήδη από το 2009 το εφαρµόζει ακόµη και η Γαλλία και µάλιστα µε την άδεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν τότε η ιδέα ήταν πρωτοποριακή και δυσκόλεψε κάποιους στην αξιολόγησή της, σήµερα εάν δεν υλοποιηθεί, η ευθύνη είναι ακόµη µεγαλύτερη.

 – Συµφωνείτε µε τη µείωση των διοδίων στους αυτοκινητόδροµους που σχεδιάζει η σηµερινή κυβέρνηση; Είναι εφικτή;

Η µείωση των διοδίων σήµερα θα είναι µια πολύπλοκη άσκηση µεταξύ Δηµοσίου, παραχωρησιούχου και τραπεζών και εάν βρεθεί λύση τελικά θα απαιτηθεί πολύς χρόνος, ίσως και πάνω από 2 έτη.

Θα µπορούσε όµως εάν είχε προβλεφτεί από τη φάση του διαγωνισµού να είχαµε σίγουρα µικρότερα διόδια, αλλά ταυτόχρονα λιγότερα έσοδα του Δηµοσίου από τα τόσα δισεκατοµµύρια που περιµένουµε στο µέλλον.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.